Art Clinic är en av Sveriges största privata specialistkliniker och erbjuder vård inom flera områden som plastikkirurgi, ortopedi, ryggkirurgi, allmänkirurgi och behandlingar som injektions- och laserbehandlingar. Fullstor bild (fri publiceringsrätt)

Art Clinic är en av Sveriges största privata specialistkliniker och erbjuder vård inom flera områden som plastikkirurgi, ortopedi, ryggkirurgi, allmänkirurgi och behandlingar som injektions- och laserbehandlingar. Fullstor bild (fri publiceringsrätt)

Art Clinic, en av Sveriges ledande specialistkliniker, satsar på ny videoteknik för att på ett säkert sätt kunna konsultera sina patienter oberoende av stora avstånd. Det underlättar för patienter över hela landet att få en ökad tillgänglighet, inte minst i delar av Sverige där avstånden är stora.

Patienten erbjuds möjlighet att träffa läkaren i ett virtuellt möte. Det innebär att läkaren kommunicerar med sin patient via nätet med en videoteknik som ger hög säkerhet och bra kvalitet. Läkaren kan sitta på sin mottagning och patienten kan sitta hemma med sin mobiltelefon eller dator med kamera.

- Vi öppnar upp möjligheten för patienter att träffa specialistläkare även om de bor många mil bort, säger Ronnie Pettersson, VD på Art Clinic.

I vissa fall kan patienten ta en bild på sig själv som läkaren kan ha som hjälp vid bedömningen under distanssamtalet. Det innebär att patienten kan besparas en lång resa för en undersökning.

För Art Clinic innebär tekniken också möjlighet att kostnadseffektivt nå fler patienter. Det skapar bättre förutsättningar för tillväxt över hela landet.

Förutsättningen för att Art Clinic ska använda tekniken är att den garanterar säkerhet och integritet, och hög kvalitet på bild och ljud. 

Det är hög säkerhet, ingen kan hacka sig in. Och det är en hög bildkvalitet, säger Ronnie Pettersson.

Bilden ska vara så tydlig och ljudet så välsynkat att det ska kännas som att de som samtalar sitter i samma rum.

Art Clinic abonnerar på en tjänst för virtuella möten, som inte kräver investeringar i någon speciell hårdvara. Befintliga datorer, läsplattor och smarta mobiltelefoner kan användas, både av läkaren och patienten. En programvara och inloggningsuppgifter ingår i abonnemanget. Leverantör av tjänsten är Compodium.


Fakta:
Compodium International AB erbjuder molnbaserade tjänster för digitala möten, telemedicin, e-hälsa och uppkopplade event t.ex. videosändningar av kirurgiska operationer. Bland kunderna finns bland annat Karolinska universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset Uppsala, TDC och Svenska kyrkan.

www.compodium.se


Art Clinic är en av Sveriges största privata specialistkliniker och erbjuder vård inom flera områden som plastikkirurgi, ortopedi, ryggkirurgi, allmänkirurgi och behandlingar som injektions- och laserbehandlingar. Art Clinic har kliniker i Göteborg, Halmstad, Jönköping och Uppsala samt har avtal med ett flertal landsting. I en inledande fas erbjuder Art Clinic videokonsultationer med sina plastikkirurger på Art Clinic i Uppsala.

www.artclinic.se